Dietetyka

Zdrowe batony

Masz czasem ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz jeść nic niezdrowego? Samodzielnie przygotowany domowy zdrowy baton świetnie sprawdzi się jako popołudniowa przekąska lub drugie śniadanie.

Przygotowanie jest banalnie proste. Jeśli masz dzieci zaangażuj je do przygotowania zdrowej przekąski.

Przepis na pyszne i smaczne batony

Sładniki:

  • 3 banany
  • 200g płatków owsianych
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oleju kokoswego
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżeczki nasion chia
  • 3 łyżki jagód goji
  • 1 łyżeczka ziaren kakaowca
  • 2 daktyle

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 180st C. W misce rozgnieć widelcem 3 banany.  Dodaj pozostałe składnik i dokładnie wymieszaj. Kwadratową blaszkę (20×20) wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż masę na blaszkę. Piecz około 30 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu podziel na 12 małych batonów.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *