Dietetyka

Profilaktyka raka piersi

 

Coraz częściej możemy usłyszeć, że nasze zdrowie leży w naszych rękach.
Tryb życia, aktywność fizyczna, sposób odżywiania czy regularne wysypianie się będą miały pozytywny wpływ na nasz stan zdrowotny.

Rak piersi a odżywianie

W Polsce najczęściej występującym nowotworem wśród kobiet jest nowotwór piersi. Nadal króluje błędne przekonanie, że tylko genetyka ma wpływ na rozwój nowotworu.

Jeśli nasza dieta jest urozmaicona, pozbawiona jest żywności przetworzonej, dużej ilości czerwonego mięsa czy nabiału wtedy jesteśmy w stanie w naturalny sposób zatrzymać rozwój chorób.

Jakie składniki powinny znaleźć się w naszej diecie?

  • Warzywa kapustne i zielone liściaste: zawarte w nich sulforafany naturalnie niszczą komórki raka piersi.
  • Błonnik zawarty w zbożach, roślinach strączkowych i warzywach – wiąże estrogen i toksyny w przewodzie pokarmowym.
  • Owoce jagodowe – mają silne działanie antyoksydacyjne, które nakłaniają komórki do naturalnej śmierci.
  • Jabłka, a w szczególności ich skórka – zawierają antocyjany, które powstrzymują rozwój komórek nowotworowych .
  • Pomidory – dzięki zawartości likopenu wykazują zdolności przeciwzapalne.
  • Kurkuma – a dokładniej kurkumina zawarta w kurkumie obniża poziom estrogenu. Ponadto wywołuje zniszczenie komórek nowotworowych.

Aktywność fizyczna

Regularny wysiłek fizyczny zmniejsza stężenie hormonów płciowych we krwi, zmniejsza insulinooporność i poziom czynników zapalnych.

Chemia gospodarcza i kosmetyczna

Badania naukowe, które pojawiły się już kilkanaście lat temu wskazują na istotny wpływ pomiędzy stosowaniem kosmetyków a pojawianiem się raka piersi.

Parabeny zawarte w antyperspirantach stosowane w okolicy pach mogą być przyczyną raka piersi.

Warto sprawdzić jakie składniki zawierają nasze kosmetyki, które aplikujemy na skórę.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *