Dietetyka

Masło klarowane inaczej zwane ghee

W przepisach często używam masła klarowanego. Bardzo lubię jego orzechowy smak i wielorakie zastosowanie.

Wykorzystuję je do przygotowania potraw na wytrawnie i na słodko. Jednym słowem jest produktem niezastąpionym w mojej kuchni.

Kilka słów na temat masła klarowanego

Ghee jest tłuszczem pochodzenia zwierzęcego powstałym przez długotrwałe podgrzewanie masła na niedużym ogniu. Poprzez odparowanie  wody i oddzielenie tłuszczu od innych cząstek stałych, pozbywamy się tzw. szumowin – zanieczyszczeń białkowych. W efekcie otrzymujemy bardzo zdrowy tłuszcz, który nadaje się do różnych potraw.

Masło klarowane po wystudzeniu jest gęste, ma orzechowy zapach i smak oraz bursztynowożółty kolor. Natomiast w postaci płynnej jest przezroczyste i ma żółtą barwę.

Zaletą masła ghee jest długi okres przydatności do spożycia. Możliwe jest to dzięki gotowaniu, które pozbawia masło bakterii. Ponadto można je przechowywać przez jakiś czas poza lodówką, ale szczelnie zamknięte.

Bez obaw mogą je spożywać alergicy i osoby uczulone na produkty mleczne, kazeinę i z nietolerancją laktozy. Ponieważ proces “oczyszczania” umożliwia pozbycie się tych składników.

Tradycyjna medycyna hinduska uważała ghee za eliksir życia. Mistrzowie ajurwedy uważają, że względu na to, że jest masłem w najczystszej postaci, nie zaśmieca nam umysłu i nie zakłóca naturalnej energii naszego ciała 🙂

Może coś w tym jest… niemniej jednak jestem wielką fanką masła klarowanego i zachęcam Cię do jego wypróbowania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *