Dietetyka

Chleb samo zdrowie, czy samo zło?

Na sklepowych półkach znajdziemy różnego rodzaju pieczywo. Pszenne, żytnie, orkiszowe, razowe, wieloziarniste, gryczane, bezglutenowe…itd.
Jak się w tym wszystkim nie pogubić i wybrać zdrowe pieczywo?

Chleb samo zdrowie, czy samo zło?

Prawdziwy, tradycyjny chleb powinien mieć w swoim składzie jedynie cztery podstawowe składniki: mąkę, zakwas lub drożdże, wodę i sól. Cała reszta dodawana do pieczywa to chemiczne dodatki w postaci spulchniaczy, konserwantów, barwników i tłuszczy. W supermarketach znajdziemy pieczywo, które nie ma nic wspólnego z tradycyjnym chlebem wypiekanym według starych receptur.

Na co zwrócić uwagę kupując chleb?

Przedstawiam kilka podstawowych rad:

  • Wybieraj niszowe piekarnie – poszukaj w swojej okolicy miejsce, gdzie wypieka się chleb w sposób tradycyjny.
  • Czytaj etykiety – zasada 4-5 składników.
  • Chleb nie może być za tani (niska cena pieczywa powinna wzbudzić w Tobie podejrzenia).
  • Postaw na “dobre zboża” (zalecam żyto). W Bydgoszczy piekarnia Murmiłło oferuje pyszny chleb żytni na naturalnym zakwasie.

Chleb bezglutenowy – moda czy konieczność?

Podczas konsultacji dietetycznych często poruszany jest temat chleba. Większość Polaków nie wyobraża sobie, jak można żyć bez pieczywa? Zwłaszcza bez świeżej i chrupiącej bułeczki na śniadanie. Niestety coraz więcej osób ma problem z tolerancją pszenicy i nie mam tu na myśli celiakii.  W chorobie trzewnej jaką jest celiakia należy bezwzględnie wykluczyć pszenicę i pozostałe zboża glutenowe z diety. U osób chorujących na celiakię, gluten prowadzi do zaniku kosmków jelitowych.

Kilka słów na temat  niezdiagnozowanej celiakii

Coraz częściej zanim zdiagnozuje się celiakię mija wiele lat. Nieleczona celiakia może wiązać się z powstaniem wielu innych chorób autoimmunologicznych.

Brak eliminacji glutenu prowadzi do poważnych powikłań, między innymi do:

  • zmian kostnych (osteoporoza),
  • niskiej masy ciała,
  • niedokrwistości z niedoboru żelaza,
  • niedoboru witaminy B12,
  • zaburzeń płodności (bezpłodność, trudności w donoszeniu ciąży),
  • zaburzeń neurologicznych,
  • depresji.

Co z tą pszenicą?

Pomijając celiakię, wiele osób źle toleruję pszenicę jak i pozostałe zboża glutenowe. Po spożyciu glutenu zaczynają się pojawiać dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego tj. :

  • gazy i wzdęcia,
  • zaburzenia czynności jelit (zarówno biegunki jak i zaparcia),
  • bóle brzucha.

Pojawić się również mogą niespecyficzne objawy takie jak:

  • zmęczenie,
  • bóle głowy i stawów,
  • bóle mięsni,
  • zapalenie skóry.

Tak zwana nadwrażliwość na gluten nie zawsze jest postrzegana przez środowisko medyczne. Nie mniej jednak ostatnie badania pokazują, że nadwrażliwość na gluten może być bardziej powszechna niż sądzono wcześniej. Zanim jednak na stałe gluten zostanie weliminowany z diety, należy wykluczyć celikię. Dopiero po wykonaniu diagnostyki możemy odstawić zboża glutenowe.

Czy chleb bezglutenowy jest zdrowy?

Bezglutenowy nie znaczy zdrowy. Hermetycznie zamykany chleb z przekreślonym kłosem jaki najczęściej możemy kupić, to niestety kiepskiej jakości pieczywo. Druga kwestia to smak, co tu ukrywać po prostu tektura.  Najlepszą opcją jest domowy wypiek. Jeśli nie lubisz spędzać czasu w kuchni, warto poszukać piekarni, która jest przystosowana do wypieku produktów bezglutenowych. Będzie to istotne w przypadku osób ze zdiagnozowaną celiakią.

Przepis na prosty i smaczny chlebek bezglutenowy

Składniki:

  • 200g pieczonego batata lub dyni,
  • 100g mąki gryczanej (dodaj około 3 łyżek więcej, jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie),
  • 1/2 łyżeczki sody i odrobina soli,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki mąki z siemienia lnianego,
  • 1 łyżka sezamu,
  • 2 łyżki pestek dyni.

Upieczonego batata lub dynię obierz skórki. Za pomocą blendera zmiksuj na gładki mus. Dodaj pozostałe składniki. Wyrób dłońmi ciasto. Składniki muszą się dokładnie połączyć. Uformuj małe chlebki (bułeczki) i piecz 40 minut w 180 stopniach.

 

 

 

 

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *