Dietetyka

Bezglutenowe ciasto bananowe

Czasem dobada mnie ochota na coś słodkiego. Zresztą jak większość społeczeństwa. Lubimy słodycze a zwłaszcza domowe wypieki. Uwielbiam zapach cynamonu unoszącego się w kuchni…Dziś podzielę się z Wami szybkim przepisem na ciasto bananowe. Ciasto bananowe bezglutenowe

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 40 g cukru kokosowego (lub innego słodzika, np. ksylitolu)
  • 80 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • garść śliwek suszonych
  • 1 łyżka sezamu

Przygotowanie:

  • Podłużną blaszkę posmaruj olejem, wyłóż papierem do pieczenia.
  • Pozostały olej rozpuść.
  • Banany zblenduj z cukrem kokosowym i rozpuszczonym olejem.
  • Dodaj mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia.
  • Składniki połącz w jednolitą masę. Możesz użyć do tego miksera.
  • Przełóż masę do foremki. Na wierzchu ułóż suszone śliwki i posyp sezamem.
  • Piecz około 50 minut w 170 stopniach.

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *